Wyprzedź wiosnę – stwórz domowy ogródek z warzywnikiem!

Tagi: domowa uprawa, domowy ogród, warzywa, warzywnik, zioła,

Luty 8, 2018


Chociaż pogoda za oknem zdradza bezlitośnie środek zimy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby trochę „oszukać” swoje samopoczucie i już teraz zadbać o świeże zioła i warzywa w zasięgu ręki. Jak to zrobić?

Wystarczy tak niewiele!

Wszystkich miłośników-amatorów warzyw i ziół uspokajamy: nie musicie czekać aż do wiosny na pyszne, świeże warzywa! W zaciszu własnego domu, w środku zimy, można stworzyć idealne warunki dla wzrostu roślin uprawnych, takich jak pomidor, sałata, rzodkiew, papryka i różnego rodzaju zioła. Umożliwiają to przeróżne warzywniki, których konstrukcja zapewnia optymalne środowisko dla rozwoju warzyw. Przyjrzyjmy się im bliżej!

Budowa warzywnika – jak to jest zrobione?

Warzywnik to jednocześnie prosta, a zarazem innowacyjna konstrukcja. Całość opiera się na zasadzie: maksimum korzyści przy minimalnym wkładzie. Niewielkie rozmiary warzywnika dają możliwość uprawy warzyw i ziół niemal w każdym mieszkaniu. Wystarczy odrobina wolnego miejsca, w miarę dobrze nasłonecznionego, i już można rozpocząć uprawę ulubionych roślin. Wysokość i głębokość komory warzywnika również nie jest bez znaczenia. Pierwsza cecha odpowiada za wygodę i ergonomię korzystania dla osoby obsługującej warzywnik. Druga natomiast ma przyczynić się do jak najbardziej optymalnych warunków dla samych roślin – powinny mieć odpowiednio dużo miejsca na system korzeniowy, jak i na późniejszy wzrost. Dodatkowym atutem warzywnika jest przykrywa, której regulowane otwory stanowią swego rodzaju regulatory mikroklimatu, wytwarzającego się w komorze w trakcie uprawy. Zabezpiecza ona również rośliny przed niechcianymi uszkodzeniami mechanicznymi.

Jak rozpocząć uprawę?

Wystarczy dobrej jakości ziemia, sadzonki lub nasiona wybranych gatunków warzyw lub ziół, odrobina czasu i chęci – i gotowe! W dosłownie kilka minut możemy stworzyć własny miniogródek, a po upływie kilku tygodni cieszyć się świeżymi warzywami każdego dnia, aż do momentu nadejścia wiosny. Wtedy uprawę możemy przenieść w bardziej naturalne miejsce, przesadzając rośliny do ziemi w ogrodzie. Jeśli nie dysponujecie typową „działką za domem”, bez obaw. Możecie kontynuować hodowlę w mieszkaniu, na balkonie lub tarasie. Pamiętajcie tylko o regularnym podlewaniu, doglądaniu swoich roślinek, a z pewnością odwdzięczą się Wam pysznym smakiem i sporą dawką wartości odżywczych.

Wytrzymałość przede wszystkim!

Inwestując swoje pieniądze w cokolwiek, zawsze chcemy mieć pewność, że nie będą to środki wyrzucone w błoto. W przypadku tego warzywnika z pewnością tak się nie stanie. Swoją trwałość zawdzięcza polietylenowi. Jest to tworzywo sztuczne, pochodzące z recyklingu, coraz popularniejsze przy produkcji różnego rodzaju przedmiotów codziennego użytku, dedykowanych dla domu i ogrodu. Tajemnica tkwi w specjalnym składzie: jest to ulepszona wersja tradycyjnego plastiku. Odporna na uszkodzenia, niekorzystne warunki pogodowe, zabrudzenia, a przy tym lekka i w pełni mobilna. Dzięki temu surowcowi warzywnik jest niezwykle trwałym produktem, który będzie służył okrągły rok, przez wiele sezonów.

Nie wspominając już o walorach edukacyjnych domowej uprawy warzyw z dziećmi! Zaproście je do wspólnej pracy i zabawy! Smacznego!

 


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Biała kuchnia to klasyk, który ostatnimi czasy jest coraz bardziej…