Dzisiaj prezentujemy deser, który godzi interesy miłośników ekologii, pasjonatów słodkości i zwolenników zdrowego stylu życia. Są warzywa, jest dużo cukru i słodkości, a wszystko ekologiczne, bo własnoręcznie przygotowane. Smacznego!

marcepan blog.makeithome (1) Składniki:

marcepan blog.makeithome (1)

Do marcepanu dodaj kropelkę czerwonego barwnika i zagnieć masę. Tak samo postępuj z zieloną i pomarańczową barwą. Jeśli uważasz, że kolor nie jest odpowiednio intensywny, poeksperymentuj z ilością pigmentu.

Wskazówka: jeśli marcepan jest twardy, umieść go na kilka chwil w mikrofali i dopiero później dodaj barwnik.

Marcepanowa rzodkiew

marcepan blog.makeithome (1)

Uformuj z zabarwionego na czerwono marcepanu kulę. Końcówkę wydłuż, by uzyskać kształt korzenia. Na koniec dodaj liście z barwionej na zielono masy.

marcepan blog.makeithome (1)

Marcepanowa marchew

Uformuj wydłużony stożek z pomarańczowego marcepanu. Na wierzchołku zrób otwór, w którym umieścisz „nać” – użyj do tego kilku gałązek rozmarynu. Dla dodatkowego efektu ponacinaj marchew drewnianym nożykiem, tak by przypominała prawdziwe warzywo.

marcepan blog.makeithome (1)

Marcepanowy groszek

Z zielonego marcepanu uformuj kulę, następnie wydłuż ją w dwóch miejscach, tak by uzyskać kształt strąku. Przy pomocy drewnianego noża na środku wykonaj drobne wgłębienie – umieść w nim kilka małych zielonych cukierków lub czekoladek. „Przymocuj” je za pomocą wody.

marcepan blog.makeithome (1)

pomysł zaczerpnięty od www.thirstyfortea.com


Comments

comments