Nadal jesteśmy zafascynowani stalą i metalami, dlatego postanowiliśmy przygotować coś o wysokiej zawartości… żelaza. Dzisiejszy przysmak sprawi, że będzie tryskać zdrowiem niczym słynny Popeye!

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

Składniki:

  • 6 kromek białego chleba
  • oliwa
  • kilka pieczarek
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • kilogram świeżego szpinaku
  • 6 plastrów posiekanego boczku
  • 1 szklanka startego sera
  • posiekana pietruszka

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl a

Pokrój na drobno, a następnie podduś na patelni cebulę i pieczarki używając około 1 łyżki oliwy z oliwek.

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl b

Dodaj oczyszczony szpinak i duś do momentu, gdy zmniejszy on swoją objętość.

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

Teraz pokryj foremki oliwą, bez niej nie zdołasz wydobyć muffinek po upieczeniu. Na dnie umieść kawałki chleba – to będzie spód babeczek, na wierzch nałóż przygotowaną wcześniej mieszankę do foremek. Wierzch udekoruj posiekanym serem, bekonem oraz pietruszką.

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

Wrzuć do miksera 4 białka, ubij na sztywno i dodaj nieco gałki muszkatołowej, soli oraz pieprzu.

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

Nałóż białka do foremek wypełnionych masą ze szpinaku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut, aż babeczki będą złotobrązowe i puszyste.

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

zapiekanki ze szpinakiem blog.makeithome.pl

Gotowe!

pomysł zaczerpnięty od www.bakedbree.com


Comments

comments