Szarlotką mogę delektować się o każdej porze roku, bo uwielbiam jabłka. Zwłaszcza jeżeli są czerwone oraz słodkie. Poza tym lubię szybkie ciasta nie wymagające wiele czasu i nakładu pracy. Taka właśnie jest szarlotka sypana z mojewypieki.com, którą z chęcią serwuję moim gościom. Bardzo polecam ten przepis, bo sprawdziłam go niejednokrotnie i każdy chwalił efekt końcowy.


szarlotka

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych (w UK: Bramleys)
odrobina cynamonu, jeśli lubicie
3/4 kostki masła (około 170 g, masło najlepsze do ścierania zimne, ja wyjęłam prosto z zamrażarki)

Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.

szarlotka

Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spód zabezpieczyć większą formą (np. położoną poziom niżej w piekarniku), ponieważ często nadmiar soku i tłuszczu wydostaje się z tortownicy (u mnie około 3 łyżek). Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie.

Źródło przepisu: mojewypieki.com (mojewypieki.com/przepis/szarlotka-sypana)

Agnieszka Buchta to młoda pani architekt wnętrz, która ma ambicje, aby zarazić wszystkich miłością do pięknych przestrzeni. Na co dzień projektuje mieszkania, a w wolnych chwilach realizuje projekty DIY. Kocha zieloną herbatę i włoskie dania. Nie cierpi chłodnych dni i narzekania. Prowadzi bloga www.agnieszkabuchta.pl


Comments

comments