Rzeżucha we wnętrzach

Rzeżucha we wnętrzach

Tagi:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /wp-content/themes/generatepress/content-single.php on line 23

Marzec 30, 2015


Pachnąca, smaczna i jednoznacznie kojarząca się z wiosną – rzeżucha. Te zdrowe kiełki niekoniecznie muszą służyć wyłącznie do jedzenia. Coraz częściej stanowią urokliwą ozdobę wnętrz.


Rzeżucha we wnętrzach

Rzeżucha posiada ogromne możliwości dekoratorskie. Jej wielkość z łatwością dopasujesz do wielkości pojemnika, w jakim ma się znajdować. Pamiętaj tylko, aby nie przesadzić z ilością ziaren. W prosty i szybki sposób wyhoduj sobie zieloną łąkę.

Rzeżucha we wnętrzach

Jak uprawiać rzeżuchę?

Nasiona dobrej jakości zasadź 5-6 dni przed Wielkanocą, ponieważ dokładnie tyle czasu potrzebują na wykiełkowanie. Rozsyp je równomiernie w płaskim pojemniku wyłożonym ligniną lub watą. Nasiona zwilż wodą, np. za pomocą spryskiwacza. W ten sposób unikniesz przemieszczania się nasion. Pojemnik postaw w ciepłym, słonecznym miejscu. Swoją miniplantację podlewaj codziennie.

Rzeżucha we wnętrzach

Rzeżuchę warto uprawiać i jeść przez cały rok. To cenne źródło witamin A, C, B1 oraz niezbędnych mikroelementów. Popularne warzywa często blado wypadają przy jej bogatym składzie odżywczym. Rzeżucha jest jednym z najlepszych lekarstw na wiosenne przesilenie, gdy czujemy się słabo.

Rzeżucha we wnętrzach
Rzeżucha we wnętrzach
Rzeżucha we wnętrzach

Źródło zdjęć: 1 / 2 / 34 / 5 / 6


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Poprzedni wpis
Na dobry początek weekendu polecamy dobrą wiosenną muzykę! Te radosne…