Październik to czas ostatnich zbiorów jabłek z naszych sadów, ogrodów. To idealny moment na jabłkowe przetwory, tak ukochane i docenianie, szczególnie zimą. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu racuchy z jabłkami. Zapraszamy!

Potrzebujesz:

  • jabłek (2 sztuki)
  • mleko (200ml)
  • jajko (1 sztukę)
  • mąkę pszenną (150g)
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • sodę oczyszczoną (0,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Połączyć ze sobą składniki sypkie (mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę), dobrze wymieszać.
  2. Dodać jajko i mleko, wszystko wymieszać dokładnie na jednolitą masę.
  3. Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce, dodać do masy.
  4. Na rozgrzany olej wykładać ciasto na placki, smażyć na złoty kolor.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami (cukrem pudrem, powidłami itp).

Smacznego!


Comments

comments