Jeśli Holandia kojarzy się Wam głównie z wiatrakami, tulipanami i minimalistycznymi dodatkami do wnętrz, to pragniemy poinformować, że na liście zabrakło jednej, bardzo ważnej rzeczy. Tradycyjnych cynamonowych wafelków! Zobacz, zrobić przysmaki o intrygującej nazwie „stroopwafel” i… eet smakelijk!

stroopwafel makeithome (3)

Składniki wafelków:

  • 300 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • Szczypta soli i cynamonu

stroopwafel makeithome (4)

Składniki nadzienia:

  • 250 g cukru
  • 40 ml śmietanki-kremówki
  • 40 ml melasy
  • 100 g masła

stroopwafel makeithome (1)

Do połączonych składników: mąki, cynamonu, mleka, drożdży, jajka i soli dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj dokładnie do momentu, aż masa nie będzie zupełnie gładka. Przykryj pojemnik ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie wafelków. Powoli skarmelizuj połowę cukru – bądź ostrożny, bardzo łatwo go przypalić! Gdy masa będzie jasnobrązowa i gładka, dodaj resztę cukru i również ją rozpuść.

stroopwafel makeithome (2)

W garnku połącz śmietankę-kremówkę z rozpuszczonym masłem i lekko je podgrzej. Nadal ciepłą masę dodaj do rozpuszczonego cukru i bardzo dokładnie mieszaj. Następnie dodaj resztę masła i nieco cynamonu. Rozgrzej opiekacz do średniej temperatury, posmaruj masłem, by powierzchnia nie przywierała. Zapiekaj wafelki na złoty kolor, możesz przyciąć je za pomocą noża do okrągłego kształtu. Nanieś na powierzchnię wafelka nieco nadzienia i przykryj go drugim ciasteczkiem – odczekaj do ostygnięcia i serwuj tak jak Holendrzy, tradycyjnie, czyli herbatą 😉

Źródło: wwww.ohmydish.com


Comments

comments