Przepis tak pozbawiony trudności jak kula załamań! Najprostsze ciasto, nieco zdolności manualnych (keep rollin’, keep rollin’!) i pyszne ciasteczka w sam do herbaty gotowe – już nie dasz się zaskoczyć żadnym  gościom 🙂

okrągłe ciasteczka makeithome (3) Składniki

  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki mleka

okrągłe ciasteczka makeithome (5)

Wyłóż blachę do pieczenia papierem i posmaruj masłem. Następnie połącz w misie mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Do sypkiej mieszanki dodaj schłodzone, pokrojone masło i dokładnie wymieszaj dłońmi. W drugim pojemniki połącz jajka, ekstrakt waniliowy i mleko – wlej je do stworzonej wcześniej „suchej” mieszanki. Powinieneś uzyskać dosyć zbite ciasto, jednak jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco mąki (lub mleka, jeśli jest zbyt płynne).

okrągłe ciasteczka makeithome (6)

Dłońmi ukształtuj kule z ciasta, umieść w rządku na przygotowanej wcześniej blasze, tę następnie schłodź w lodówce przez około 30 min. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.

okrągłe ciasteczka makeithome (1)

Schłodzone kule z ciasta piecz przez około 25 minut. Pozostaw gotowe ciasteczka do ostygnięcia, ale serwuj jeszcze lekko ciepłe!

Źródło: www.lionheadeats.com


Comments

comments