Dzisiejszy przepis to deser z gatunku łatwych, smacznych i efektownych. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem patelni i władcą piekarnika, to bez problemu poradzisz sobie z przygotowaniem tego smakołyku.

nadziane jabłka na słodko

Składniki:

  • 8 średnich jabłek ( tutaj widzisz odmianę honeycrisp i granny Smith)
  • 2 szklanki granulowanego cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki burbonu
  • 1/5 szklanki lekkiego syropu kukurydzianego
  • 1/4 szklanki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 drewnianych patyczków

Usuń gniazda nasienne z jabłek, w każdym owocu umieść drewniany patyczek. W garnku połącz cukier, śmietankę, burbon, syrop kukurydziany, cukier, ekstrakt waniliowy oraz sól. Przygotuj papier do pieczenia, na którym umieścisz przygotowane owoce.

nadziane jabłka na słodko

Gotuj na średnim ogniu, mieszaj póki składniki się nie połączą, a zawartość nie zagotuje. Warto użyć termometru kuchennego, ponieważ masa nie może przekroczyć temperatury 200 stopni C (śmietanka źle to zniesie).

nadziane jabłka na słodko

Podgrzewaj mieszając – masa będzie bardziej kremowa. Ten etap zajmuje około 20-25 min, ale może trwać dłużej lub krócej .

nadziane jabłka na słodko Gdy masa osiągnie 200 stopni C, przelej ją do miski i szybko zanurzaj w niej kolejne owoce.

nadziane jabłka na słodko

nadziane jabłka na słodko

Teraz możesz eksperymentować: pokryj je sypką czekolada, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

nadziane jabłka na słodko

Umieść na papierze do pieczenia, następnie w lodówce. Teraz najtrudniejszy etap: jabłka muszą ostygnąć – przed Tobą całe 30 min czekania!

nadziane jabłka na słodko

 jabłka nadziano na www.howsweeteats.com


Comments

comments