Niektórzy ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli jednak zaliczasz się do pierwszej grupy, pewnie chciałbyś skosztować musztardę inną niż tę, którą oferują sklepy. Mamy rację? Zatem spróbuj ciekawego przepisu na niepowtarzalny sos musztardowy – w sam raz do kanapek i głównego dania!

domowa-musztarda-przepis-1 Składniki:

  • 1 szklanka proszku musztardowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki cayenne
  • 1 ½ szklanki białego wina
  • ½ szklanki białego octu winegret
  • 6 słoików

Połącz w garnku proszek musztardowy, cukier, ziarna gorczycy, sól, pieprz i paprykę. Następnie powoli dodaj do mieszanki wino, ocet i miód – ciągle mieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez około minutę.

Przelej sos do słoików, gotuj przez 15 minut, by szczelnie je zamknąć. Ostudź pojemniki i przenieś sos w ciemne, chłodne miejsce – musztardowy dodatek do posiłków gotów!

Źródło: noshingwiththenolands.com

Zapisz

Zapisz


Comments

comments