tarta dyniowa

Dyniowe tartaletki

Tagi:
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /wp-content/themes/generatepress/content-single.php on line 23

Październik 17, 2013


Małe jest piękne. Gdy małe jest piękne, a na dodatek smaczne – cały świat nabiera innych barw. Postanowiliśmy więc nieco poprawić sobie nastrój i upichciliśmy pyszne tartaletki z dyni. Zobacz jak wyszło:

tarta dyniowa

Ciasto dyniowe

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki masła
  • 250 g serka kremowego
  • 2 łyżeczki zimnej wody

Nadzienie: (puree dyniowe)

  • Niewielka dynia
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki gałki goździków
  • 1 jajko
  • ½ szklanki śmietanki kremówki

tarta dyniowa

Najpierw rozgrzej piekarnik do około 200 stopni. Później delikatnie odetnij górną część dyni i przetnij ją na pół. Uwaga na palce!

tarta dyniowa

tarta dyniowa

Używając łyżki do lodów wydobądź nasiona i żyłki ( nasiona możesz wysuszyć – będą pyszne! ).

tarta dyniowa

tarta dyniowaUłóż dynię przeciętą stroną w naczyniu żaroodpornym wypełnionym w połowie wodą. Gotuj w piekarniku przez koło 35-45 min. Wyjmij z kąpieli i pozostaw do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika zredukuj do 190 stopni.

tarta dyniowa

Czas to pieniądz, więc jeszcze gdy dynia się gotuje, zrób ciasno. W misce wymieszaj mąkę i sól, następnie połącz z masłem i serkiem kremowym.

tarta dyniowa

tarta dyniowa

Gdy masło i serek osiągną wielkość ziaren groszku, dodaj wodę i wymieszaj.

tarta dyniowa

Przełóż masę na deskę, owiń w plastikową torebkę i umieść w lodówce – w tym czasie puree powinno być już gotowe.

tarta dyniowaGdy dynia jest już ugotowana, wyjmij miąższ i w misce zmiksuj do gładkiej masy. Następnie umieść w ściereczce lub na sitku i wyciśnij nadmiar soku.

tarta dyniowa

Rozwałkuj ciasto do ¼ grubości i używając przedmiotu nieco większego od foremek (np. szklanki) wytnij kółka.

tarta dyniowa

tarta dyniowa

tarta dyniowaUmieść je w foremkach, ugnieć, następnie przełóż je na pokrytą papierem blachę do pieczenia.

tarta dyniowa

Czas na puree. Połącz je z syropem klonowym, gdy masa będzie jednolita, dodaj cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki.

tarta dyniowa

tarta dyniowa

Jeszcze jajko, a na samym końcu dodaj śmietankę kremówkę – mieszaj aż do gładkości.

tarta dyniowa

tarta dyniowa

Masę przełóż do przygotowanych wcześniej foremek. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 min, aż miniaturowe tarty spęcznieją i zbrązowieją.

tarta dyniowa

Wyjmij i pozostaw do wystygnięcia – przekąska jest gotowa:) Szczególnie polecamy ją na imprezy halloweenowe i koniecznie w dużych ilościach!

tarta dyniowaSmacznego!

tarta dyniowa

 

pomysł zaczerpnięty od www.naturallyella.com


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Poprzedni wpis
Niepowtarzalne gadżety to nasza pasja. Zbliża się Halloween, co dało…