Krewetki z pastą harissa

Tagi: krewetki, owoce morza, przepis, przystawka,

Czerwiec 9, 2016


Owoce morza doskonale wpisują się w przewodni, marynistyczny, motyw tego tygodnia. Nie tylko są zdrowe i pyszne, ale na dodatek są świetną bazą do ekstremalnie łatwych potraw. Zobacz, jak przyrządzić ostre krewetki z pasta harissa:

krewetki z pastą harissa (4)Składniki:

  • 12 surowych, oczyszczonych, dzikich krewetek jumbo
  • 12 niewielkich kostek arbuza
  • 2-3 łyżki ostrej pasty harissa

Pasta harissa

  • 3 suszone papryczki chilli
  • 1,5 ząbka czosnku
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

krewetki z pastą harissa (5)

Suszone papryczki namocz w gorącej wodzie na pół godziny, usuń ziarenka i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Włóż papryczki do moździerza (lub blendera), dodaj kolendrę i czosnek – utrzyj na gładko. Do masy dodaj oliwę i sól – pastę przechowuj w lodówce!

krewetki z pastą harissa (3)

Marynuj surowe krewetki w paście harissa przez około pół godziny lub pozostaw na noc. Rozgrzej piekarnik do średniej temperatury i opiekaj owoce morza do momentu, gdy będą złociste i chrupiące (kilka minut). Ostudź krewetki i nadziewaj je na drewniane patyczki do szaszłyków, dodaj kostkę arbuza. Podawaj na zimno!

Źródło: www.rhubarbarians.com

 


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Poprzedni wpis
Wilki morskie potwierdzają: transatlantyckie podróże bywają męczące. Szczury lądowe również…