Nie bez powodu angielskie określenie na arbuza brzmi „watermelon” – ten pyszny owoc składa się przecież niemal z samej wody, dlatego doskonale sprawdza się podczas upałów. Jeszcze lepiej smakuje, gdy połączysz go z mleczkiem kokosowym. Jak to zrobić? Zobacz:

koktajl arbuzowy blog.makeithome (1)

Składniki:

¾ zmrożonych wiórków kokosowych

½ pełnotłustego mleczka kokosowego

½ łyżki ekstraktu kokosowego

1,5 szklanki zmrożonego miąższu arbuza

¼ szklanki wody kokosowej

2 łyżki miodu

 

Cukier limonkowy:

1 łyżka cukru

1 łyżka soli morskiej

skórka z jednej limonki

 

Zacznij od zrobienia cukrowej dekoracji. Obierz limonkę i wetrzyj ją w krawędzie szklanek. Zanurz je teraz w cukrze, by uzyskać słodko-kwaśną ozdobę.

koktajl arbuzowy blog.makeithome (1)

Kolejność warstw deseru to sprawa indywidualna: tutaj na pierwszy ogień poszedł kokos. Połącz w mikserze zmrożone wiórki, mleczko kokosowe i ekstrakt z kokosa. Zmiksuj całość na gładką masę, następnie rozlej ją do dwóch szklanek.

koktajl arbuzowy blog.makeithome (1)

Ponownie używając miksera połącz miąższ arbuza, wodę kokosową i miód. Uzyskaną masę rozlej do szklanek na nałożoną wcześnie warstwę o smaku koksowym.

koktajl arbuzowy blog.makeithome (1)

Szklanki udekoruj limonką – gotowe!

koktajl arbuzowy blog.makeithome (1)

źródło: www.howsweeteats.com


Comments

comments