Zajączki, jaja, rzeżucha, kokardki, trawki – jest wiele sposobów na udekorowanie świątecznego stołu. Pokazujemy, jak niewielkim nakładem pracy przystroić stół i zachwycić bliskich.

Wszelkie drobiazgi, ozdoby i dekoracje upiększą stół i z pewnością dodadzą uroku domowej, świątecznej atmosferze. W tym roku proponujemy postawić na naturalność, żywe rośliny i kwiaty i kolorystykę utrzymaną w rozmaitych odcieniach tej samej barwy lub delikatny kontrast.

Pierwszy pomysł to połączenie, które lubimy najbardziej, i które kojarzy się z atmosferą Wielkanocy: odcienie zieleni i żółty. Tu świetnie sprawdzą się żonkile postawione w ozdobnym wazonie i zielone dodatki – obrus, kieliszki, serwetki.

Jeśli lubimy styl skandynawski warto postawić na różne odcienie szarości, bieli i beżu. Doskonałym pomysłem są antracytowe doniczki, w których możesz posadzić cebulki albo rzeżuchę. Ten kolor pięknie komponuje się z zielenią świeżych roślin.

Modne są także pastele – odcienie różu i niebieskiego. Różowe czy niebieskie donice takie jak B-for Soft można komponować w dowolny sposób. Ładnie prezentują się zarówno na stole, jak i podwieszone w kuchni. Do takiej donicy można włożyć bratki, stokrotki, żonkile czy tulipany.

Nie wszyscy przepadają za porcelanowymi zającami i kurczakami – taką ozdobę można wykonać samemu z masy solnej i pomalować, warto też ułożyć na stole pisanki.

Można je barwić samemu na wiele kolorów, używając naturalnych barwników, które każdy ma w domu (przyprawa curry czy łupiny cebuli – gotowane w nich jajka zabarwią się na ładne kolory).

Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć bazi. Estetyczny efekt dają też kompozycje z kwiatów bzu. Fantazyjne bukiety i bukieciki rozsiane w kilku miejscach stołu to w tym roku najmodniejszy trend.


Comments

comments