Te delikatne ciasteczka z pysznym kremowym nadzieniem podbiły serca smakoszy słodyczy na całym świecie. Kruche na zewnątrz i miękkie w środku wymagają więcej uwagi i doświadczenia cukierniczego przy przygotowaniu, ale efekt jest tego wart.

makaroniki

 

Składniki na ok. 40 sztuk:

6 białek ze średniej wielkości jajek

400g cukru pudru

250g zmielonych migdałów

szczypta soli

 

Proponowany krem:

Serek mascarpone

Roztopiona biała czekolada

 

Ubij białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Miksuj na wysokich obrotach, dodając małymi porcjami cukier puder. Miksuj, aż składniki się połączą.

Do masy dodaj zmielone migdały, mieszając wszystko szpatułką od dna. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ciasto prostopadle do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami.

Odstaw makaroniki na ok. pół godziny i rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz przez ok. 10-14 minut (w zależności od piekarnika).

Wyciągnij ciastka i odstaw do przestudzenia. W tym czasie zrób krem: wymieszaj serek z czekoladą w preferowanych proporcjach.

Połówki przekładaj kremem. Makaroniki smakują najlepiej dzień po upieczeniu. Pamiętaj jednak, że nie można ich długo przechowywać.

Podawaj z pyszną kawą na podwieczorek.

Wskazówka: Jeśli lubisz kolory, dodaj masy i kremu możesz dodać barwniki spożywcze.


Comments

comments