Na ciepło i na zimno, latem i zimą mus jabłkowy to zawsze dobry wybór! Jeśli jeszcze nie wiesz, jak szybko i prosto przygotować ten smakołyk, spróbuj tego przepisu.

mus jabłkowy

Składniki:

650g lub 4 duże jabłka

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka soku z cytryny

Szczypta soli

1-4 łyżki cukru (może być brązowy)

mus jabłkowy

Obierz i oczyść jabłka. Pokrój w kostkę.

mus jabłkowy

Do średniej wielkości garnka wsyp jabłka, cukier, sól i wlej wodę oraz sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj jabłka przez ok. 15-20 minut, czasami mieszając. Długość gotowania zależy od tego, jak miękkie (lub twarde) mają być kawałki owoców. Mus możesz zblendować lub ugnieść widelcem na masę, jaką lubisz.

mus jabłkowy

Gotowy mus możesz wykorzystać przy pieczeniu ciast, do dekoracji lodów bądź kanapek. Smakuje równie wybornie na ciepło i na zimno, więc możliwości jego zastosowań są ogromne. Smacznego!

mus jabłkowy

 

Źródło przepisu i zdjęć: www.prettysimplesweet.com


Comments

comments