kurczaczki

Jajko czy kurczak?

Tagi: jajka, przepis, przepisy,

Kwiecień 17, 2014


W gorącym przedświątecznym okresie jest coraz mniej czasu na wykwintne dania. Dzisiaj podsuwamy pomysł na proste i urocze przystawki z wielkanocnych jajek.

kurczaczki

Składniki:

Jajka

Majonez

Żółta musztarda

Odrobina soli

Marchewka

Ziarenka pieprzu

kurczaczki

Ugotuj jajka na twardo. W tym czasie możesz obrać marchewkę, z której zrobisz nóżki i dzióbki kurczaczków.

 kurczaczki

Kiedy jajka ostygną, obierz je delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Możesz użyć łyżki do pomocy.

 kurczaczki

Teraz pora na „uformowanie” kurczaczka. Odetnij mały kawałek białka na dole tak, aby mogło samodzielnie stać oraz trochę większy kawałek u góry.

 kurczaczki

Wyciągnij żółtka z jajek i zmiksuj je z odrobiną soli, majonezem i musztardą. Proporcje zależą od Twojego gustu. Teraz przełóż uzyskaną masę do rękawa do dekorowania i wyciśnij do białek. Pamiętaj, że masa powinna wystawać, abyś mógł zrobić na niej twarze kurczaczków.

 kurczaczki

Półóż na każdym jajku odciętą wcześniej górną część. Twarz kurczaków zrób z ziarenek pieprzu (oczy) i trójkącika z marchewki (dzióbek).

 kurczaczki

Postaw jajka na półmisku. Teraz dodaj nóżki – po 3 paseczki marchewki dla każdej. Kurczaczki są gotowe! Najlepiej smakują na zimno. 

kurczaczki
kurczaczki

Źródło przepisu i zdjęć:  www.sheknows.com


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Dzisiejszy pomysł DIY jest bardzo prosty, a zarazem smaczny i…