Zdrowa przekąska do filmu lub na imprezę? Nic nie sprawdzi się tak jak hummus z avocado i warzywami. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię i lubią prawidłowo się odżywiać.

hummus

Składniki:

400g opłukanej i osuszonej ciecierzycy

1 łyżka pasty tahini

1,5 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 duży ząbek czosnku

1 avocado średniej wielkości

1/4 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

hummus

Pastę tahini (tahinę) możesz kupić lub zrobić własną. Potrzebujesz do tego 1 szklankę ziarenek sezamu i 1/4 szklanki oleju sezamowego lub roślinnego. Upraż sezam na suchej patelni i uważaj, aby go nie przypalić (ziarenka wtedy będa mieć gorzki, nieprzyjemny smak). Następnie przesyp do blendera i miksuj, dodając olej. Im dłużej miksujesz, tym pasta stanie się bardziej jednolita i gęsta. Nadmiar pasty możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy.

hummus

Jeśli wolisz, możesz obrać ciecierzycę ze skórki, ale nie jest to wymagane. Wrzuć do ją blendera razem z pastą tahini, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i czosnkiem. Miksuj przez około 2 minuty do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

hummus

Dodaj avocado, kumin, sól i pieprz. Ponownie zmiksuj. Pasta gotowa! Podawaj z warzywami jako dip – idealna alternatywa dla chipsów i sosu. Hummus przechowuj w lodówce.

hummus

Źródło zdjęć: littlechefbigappetite.com

 


Comments

comments