Po belgijskich ciastkach pora na smaki z innego regionu. Hiszpańskie ciasteczka polvorones są bardzo popularne w tym kraju i nie powinno to dziwić nikogo, kto ich próbował – są po prostu przepyszne!


Polvorones

Składniki:

ok. 500g mąki

125g smalcu

250g cukru pudru

250g zmielonych migdałów

Dodatkowo: wanilia, cynamon, kardamon, aromaty do pieczenia

Polvorones

Najpierw wysusz mąkę i zmielone migdały. Rozsyp je na papierze do pieczenia na blasze i piecz w 160 stopniach przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy mąka i migdały ostygną, dodaj cukier puder i smalec. Wyrób ciasto na gładką kulę. Jeśli będzie zbyt się rozsypywać, możesz dodać 2-3 łyżki wody.

Dodaj cynamon, wanilię lub inny składnik, który lubisz. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.  Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5cm i wytnij ciastka. Piecz przez ok. 15-30 minut w temperaturze 165 stopni w trybie góra/dół. Po wyciągnięciu nie ruszaj ciastek aż do momentu wystygnięcia – są bardzo kruche i mogą się rozsypać. Smacznego!

Polvorones


Comments

comments