kanapki z grillowanym serem

Grillowane kanapki

Tagi: grillowane kanapki, przekąski, przepis,

Listopad 28, 2013


Kochamy prostotę, kochamy smaczne przekąski, szczególnie te przygotowane samodzielnie. Propozycja dla głodnych gości: rozlewający się ser z dodatkami, zapieczony w dwóch kromeczkach. Idealna przekąska na andrzejkowe spotkanie przy laniu wosku:)

kanapki z grillowanym serem

Składniki:

  • 2 oczyszczone papryki poblano (lub jalapeno)
  • 4 grube kromki chleba na zakwasie
  • około 15 dkg wędzonego sera cheddar (najwygodniejszy: w plasterkach)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku

kanapki z grillowanym serem

Oczyść papryczki i potnij je na drobne kawałki. Następnie połóż je na folii do pieczenia i umieść w rozgrzanym do wysokiej temperatury piekarniku. Upieczenie ich na chrupko powinno zająć około 10 minut – po tym czasie szybko schowaj je w plastikowej torbie, i poczekaj aż ostygną, pomoże to łatwiej usunąć skórkę.

kanapki z grillowanym serem
W międzyczasie zrób „brązowe masło”: w garnku na niewielkim ogniu połącz 2 łyżeczki masła i curry, a po tym, jak masa zacznie wrzeć, szybko zdejmij naczynie z kuchenki. Posmaruj tak doprawionym masłem chleb, na wierzch dodaj nieco sera i posiekanej, obranej ze skórki ostrej papryczki.

kanapki z grillowanym serem

Umieść chleb na grillu (może być elektryczny) i opiekaj do momentu, gdy zarumieni się na złoto, a ser rozpuści – to potrwa około 10 minut. Podpowiadamy: najsmaczniejsze i najbardziej sycące są kanapki składają się co najmniej z dwóch kromek 🙂

 

przepis pochodzi od www.howsweeteats.com


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Do świąt pozostał niecały miesiąc, a nic tak nie umila…