Dzielnie opieramy się mrozom i wiatrowi, jednak nieustanie wspomagamy się pewnym cudownym remedium. Gorąca czekolada jest dobra na wszystko, może przyrządzisz ją dziś wieczór?

Gorąca czekolada z kokosami

Składniki:

  • 4 puszki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 2 puszki słodkiego mleka skondensowanego
  • 250 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • ¼ szklanki kakao w proszku
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki aromatu kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (niesłodzonych)
  • Lukier
  • Bita śmietana
  • Pianki lub ptasie mleczko do dekoracji

cchotc-7

W garnku wymieszaj mleko kokosowe i skondensowane, a także aromaty. Połącz ze sobą sól, kakao i drobno połamaną czekoladę – dodaj do sporządzonej wcześniej mikstury. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny. Pamiętaj, że co 15 minut trzeba pomieszać masę.

Gorąca czekolada z kokosami

Gorąca czekolada z kokosami

Upraż wiórki kokosowe na niewielkim ogniu, powinno Ci to zająć około 5-6 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, następnie przełóż do plastikowej torby i skrusz na drobny pyłek.

Gorąca czekolada z kokosami

Tuż przed podaniem zanurz krawędzie kubka w lukrze i szybko posyp uprażonymi wiórkami – teraz możesz wlać gorącą czekoladę oraz przybrać całość bitą śmietaną, ptasim mleczkiem lub piankami… A najlepiej każdym z tym smakołyków 😉

Gorąca czekolada z kokosami

Gorąca czekolada z kokosami Gorąca czekolada z kokosami

 

Pomysł pochodzi od www.howsweeteats.com


Comments

comments