Mamy nadzieję, że śledzicie poszczególne etapy przygotowywania własnego warzywnika. Dziś miesięcznik „Twój Ogrodnik” radzi, co zrobić, gdy już wybraliśmy ziemię i donice:)

Alicja Grabowska, redaktor naczelna „Twojego Ogrodnika”: Gdy masz już ziemię i donicę, możesz zacząć działać. Pamiętaj o dwóch bardzo ważnych kwestiach:

  1. Zapewnij odpływ nadmiernej ilości wody (donica musi mieć dziury w dnie i najlepiej stać na jakichś nóżkach, pod spodem umieść podstawkę, jeśli nie chcesz wojny z sąsiadami, którym w przeciwnym razie woda z ziemią będzie spływała na ich balkon).

Zapewnij drenaż – nie wystarczą same dziury w dnie donicy, trzeba jeszcze nasypać warstwę materiału, który pomoże szybko odprowadzić wodę i zapobiegnie zatkaniu tych dziur przez ziemię. Rolę drenażu może pełnić gruby żwir, kamienie, potłuczone skorupy terakotowych donic, keramzyt, pokruszony na kawałki styropian czy nawet, dla fanów recyklingu i trendów eko – szyszki, które na dodatek są lekkie, a więc nie dociążą dodatkowo donicy, co ma duże znaczenia na balkonie.

W pojemnikach na balkonie możesz uprawiać wiele warzyw, takich jak: rzodkiewkę, sałatę, rukolę,  roszponkę,  kapustę pak choi, szpinak, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, fasolę szparagową oraz zioła.

Twój Ogrodnik

W „Twoim Ogrodniku” nie znajdziecie lania wody, dziesiątek reklam czy pięknych zdjęć kupionych w serwisach z fotografiami, które mają tylko chwytać za serce; nasze zdjęcia robimy głównie we własnym ogrodzie lub innych polskich ogrodach, skupiamy się na tym, by pokazać, jak coś zrobić lub jak czegoś nie robić, by ustrzec Was przed błędami.


Comments

comments