To chyba jeden z niewielu przypadków, gdzie ma miejsca na uprzedzenia. Czy czarna, czy biała – uwielbiamy ją w każdej postaci. Czekolada pod każdą postacią jest pyszna! Zobacz, jak zrobić smakowity włoski deser panna cotta:

panatcotaprzepis (3)

Składniki:

  1. 1/2 szklanki mleka
  2. ½ szklanki śmietany kremowej
  3. 1 łyżka kakao
  4. 1 łyżka wiórków czekoladowych i/lub kokosowych
  5. 2 łyżki agar (substancja żelująca)
  6. Cukier – „do smaku”
  7. Dekoracyjne cukierki

panatcotaprzepis (2) Wykonanie:

  1. W naczyniu z grubym dnem połącz śmietankę i mleko – zagotuj je.
  2. Ciągle mieszając dodawaj kakao i agar.
  3. Do gotującej się mieszanki dodaj cukier, w ilości zależnej od Twoich własnych preferencji.
  4. Upewnij się, że mieszanka jest gładka i pozbawiona wszelkich grudek – jeśli tak, zdejmij naczynie z palnika.
  5. Przelej deser do miseczki i umieść w lodówce na około 2 godziny, by stężał.
  6. Dodaj ozdobne cukierki bądź wiórki czekoladowe lub kokosowe.
  7. Gotowe!

panatcotaprzepis (1)

Źródło: www.lemonkurry.com

panatcotaprzepis (5)


Comments

comments