Sezon „lodowy” za pasem i odliczamy ostatnie tygodnie do momentu, aż zaczniemy zajadać się truskawkowymi, waniliowymi i czekoladowymi pysznościami. A może jednak tym razem spróbować czegoś innego? Lody w kolorze zupełnie innym niż zwykle zapowiadają się naprawdę ciekawie!

czarne lody przepis makeithome (2) Składniki:

  • 1 szklanka czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 2,5 łyżki mąki ryżowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki

czarne lody przepis makeithome (4)

Zetrzyj czarny sezam na gładki proszek, upraż go na patelni. W garnku połącz mleko z masłem orzechowym i mąką ryżową, dodaj uprażony  sezam. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż masa zgęstnieje. Mieszankę przepuść przez gęste sito, by pozbyć się resztek niezmielonych ziaren. Dodaj sól oraz cukier, a następnie umieść całość na noc w chłodnym miejscu.

czarne lody przepis makeithome (3)

Ubij śmietanę kremówkę „na sztywno”, dodaj nieco do wcześniej przygotowanej czarnej mieszkanki z sezamem, by ją zahartować. Następnie połącz resztę obu mas i dokładnie wymieszaj.

czarne lody przepis makeithome (1)

Schłodź całość w zamrażarce przez około 4 godziny, a następnie, za pomocą specjalnej łyżki uformuj kulki lodów – smacznego!

czarne lody przepis makeithome (6)

Źródło: www.supernummy.com


Comments

comments