Pasta pomidorowa, łososiowa, czy nawet stara dobra czekolada na kanapkach nikogo chyba nie dziwi. A co powiesz na cytrynę w wersji do smarowania? Brzmi (i smakuje) pysznie, a na dodatek wygląda pięknie, dlatego koniecznie podaj ją na wiosenne śniadanie:

cytrynowa pasta makeithome (1) Składniki:

  • Sok i skórka z 5 cytryn
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki masła

cytrynowa pasta makeithome (3)

Przygotuj dużą misę, połącz w niej sok i skórkę z cytryn. Następnie dodaj cukier oraz masło, przenieś miksturę do garnka i stale mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu.

cytrynowa pasta makeithome (4)

Gotuj przez około 10 minut, do momentu stężenia masy. Teraz ostrożnie (nic nie uroń!) przenieś pastę do słoika, najlepiej przezroczystego, by móc wyeksponować słonecznie żółty kolor przysmaku!

cytrynowa pasta makeithome (5)

Pamiętaj, by masę przechowywać w lodówce 🙂

Źródło: www.baking-ginger.com


Comments

comments