Cukier Project: Mini tort

Tagi: cukier, cukier project, przepis, przepisy, smakołyk, tort,

Październik 3, 2013


Co prawda, Dzień Chłopaka za nami, ale taki mini tort można przygotować ukochanej osobie również bez okazji lub jako sposób na odkupienie win.

photo8

Składniki:

  • biszkopt upieczony własnoręcznie lub kupiony
  • mocno schłodzona śmietana: słodka kremówka 30%
  • trochę cukru pudru
  • dżem w ulubionym smaku
  • mocna herbata z duża ilością cukru do nasączenia biszkoptu
  • ulubiony lub po prostu aktualnie dostępny owoc
  • biała i ciemna czekolada do posypania
  • foremka do wycinania biszkoptu

photo1

Za pomocą foremki wycinamy w biszkopcie dowolny kształt. Ważne, aby każda z form została wycięta dwa razy, bo biszkopt będzie tworzył dwie z warstw torciku. Jeden z otrzymanych blacików nasączamy następnie ostudzoną herbatą.

photo2

Kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy trochę cukru pudru do smaku.

photo4

Pierwszy blacik tortu (ten nasączony) smarujemy ulubionym dżemem, a następnie nakładamy ubitą śmietanę i przykrywamy drugim blacikiem.

photo3

photo5

Ten drugi również nasączamy teraz herbatą i nakładamy śmietanę. Dekorujemy czekoladą i owocem (w naszym przypadku jest to malina). Całość umieszczamy w lodówce na 1 – 2 godziny, aby dobrze się schłodziło i zesztywniało.

photo6

photo7

Na koniec najlepsze: wręczamy bliskiej osobie i obserwujemy spontanicznie pojawiający się uśmiech! Smacznego!

Cukier Project to projekt dwóch dziewczyn, które postanowiły stworzyć w swoim mieście artystyczną pracownię wypieków. Ich wyroby cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraźnia.


Comments

comments

Dodaj komentarz

Poprzedni wpis
Jeśli podobnie jak my – nie umiesz obejść się bez…