W naszej pracowni pieczemy bardzo dużo bez, małych dużych, średnich i mini. A co potrzebne jest do bez? Białka, białka i jeszcze raz białka. Mnóstwo żółtek zostaje niewykorzystanych i mamy ich tak wiele, że nie mamy co z nim robić, ale wpadłyśmy na pewien pomysł… a może majonez?

Cukier Project Majonez

Dzisiaj przepis wg Julii Child (troszkę zmodyfikowany) na domowej roboty majonez, pychotka na kanapkę czy do jajeczka!

Cukier Project Majonez

Składniki:

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • olej 1,5 szklanki

Do miski wbij całe jajko, dodaj 4 żółtka i miksuj przez 30-45 sekund, do czasu aż zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Nie wyłączając urządzenia dodaj pozostałe składniki, ale bez oleju.

Cukier Project Majonez

Do miski wbij całe jajko, dodaj 4 żółtka i miksuj przez 30-45 sekund, do czasu aż zgęstnieją i nabiorą cytrynowego koloru. Nadal nie wyłączając miksera dolewaj po kilka kropli oleju.

Cukier Project Majonez

Po dodaniu ok 1/2 szklanki można zacznij dodawać olej odrobinę szybciej, aż do uzyskania gęstej emulsji. Skosztuj – w razie potrzeby, dodaj jeszcze nieco cytryny lub octu i przypraw. Jeśli chcesz, możesz dorzucić bazylię lub inne świeże zioła 🙂

Cukier Project Majonez

Gotowe ! Pamiętaj jednak, że domowy majonez można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Majo na kanapkę RAZ!

 

Cukier Project to projekt dwóch dziewczyn, które postanowiły stworzyć w swoim mieście artystyczną pracownię wypieków. Ich wyroby cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy w każdym wieku. Jedyne co je ogranicza to Twoja wyobraźnia.


Comments

comments