Chociaż tegoroczne lato nie rozpieszcza upałami, sezon na chłodniki i tak trwa w najlepsze. W ramach orzeźwiającego popołudniowego posiłku podaj więc tę wyjątkową zupę, którą nasycisz nie tylko żołądek, ale również oczy!

przepis chłodnik makeithome (2)

Składniki:

  • 4 melony miodowe, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę.
  • Skórka z jednej limonki
  • 1 łyżka soku limonkowego
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • ¼  łyżki soli
  •  1 duża kantalupa, obrana, pozbawiona nasiona, pokrojona w kostkę
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • ¼ szklanki jagód/jeżyn/malin

przepis chłodnik makeithome (1)

W blenderze zmiksuj pokrojonego melona miodowego, sok limonkowy oraz miętę. Zieloną masę przelej do pojemnika, dodaj szczyptę soli i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Ponownie umieść w blenderze składniki, tym razem: kantalupę i sok pomarańczowy. Zmiksuj na gładko, a następnie dodaj nieco soli. Gładką, pomarańczową masę umieść w lodówce na minimum 4 godziny.

Teraz moment, który pozwoli sprawić, że Twój pomysł na zupę zaskoczy wszystkich domowników. Jednocześnie, z dwóch przeciwnych stron wlej do misy obie przygotowane wcześniej mieszanki: zieloną i pomarańczową. Ostrożnie! Masy nie mogą się przenikać – ostry kontrast, który powstanie w miejscu ich połączenia, skutecznie pobudza wszystkie zmysły (nie tylko smaku!).

przepis chłodnik makeithome (1)

Dla dodatkowego efektu wizualnego zupę udekoruj sezonowymi owocami – smacznego!

przepis chłodnik makeithome (4)

www.saltandserenity.com


Comments

comments