Mówią, że podróże kształcą, dlatego dzisiaj zabieramy Was w takową, ale kulinarną! Speculoos to pyszne belgijskie ciasteczka korzenne, które skradną nie jedno serce miłośnika świątecznych przygotowań.


belgijskie ciastka

Składniki:

550g mąki uniwersalnej

400g cukru

225g masła

3 łyżki cynamonu

0,5 szklanki mleka

1 łyżka sody oczyszczonej

belgijskie ciastka

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj miękkie masło i zacznij ugniatać ciasto, dodając w trakcie mleko. Gdy ciasto będzie gotowe, tzn. nie będzie ani klejące, ani zbyt kruche, owiń je folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

belgijskie ciastka

Dla własnej wygody odrywaj małe kawałki ciasta i rozwałkowuj je na powierzchni przyprószonej mąką. Wycięte za pomocą foremki ciastka układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut. Kiedy ciastka wystygną, udekoruj je według własnego uznania.

belgijskie ciastka
belgijskie ciastka

Przepis oraz zdjęcia pochodzą z bloga www.cavoletto.com


Comments

comments